LOGO1


Ergazomenh kommotria0Φτάνουν σιγά σιγά οι μέρες κοντά στα Χριστούγεννα πάρα το lockdown οι πόλεις είναι στολισμένες κι ο κόσμος άδραξε την μικρή ελευθερία που του δόθηκε για να βγει μια βόλτα να περπατήσει και να χαζέψει στις όμορφες και γιορτινές βιτρίνες των μαγαζιών.

Ergazomenh kommotria2Βρήκε ευκαιρία να φτιάξει τα μαλλιά του, τα νύχια του, να καλλωπιστεί, να φτιάξει τη διάθεση του και να ανεβάσει λίγο την ψυχολογία του μέσα από την αυτοπεποίθηση που του δημιουργεί η περιποιημένη του εμφάνιση!

Τι συμβαίνει όμως με εκείνες τις γυναίκες  που έχουν την τύχη να κάνουν ένα ευλογημένο κατά τ’ άλλα επάγγελμα το επάγγελμα της κομμώτριας;

Ένα επάγγελμα που πρέπει να το εξασκούν από πολύ νωρίς το πρωί έως και πολύ αργά το βράδυ; Ιδίως εάν το κομμωτήριο τους ανήκει;

Κυρίως μια τέτοια εποχή όπου το προσωπικό εάν υπάρχει  μειώνεται λόγω τετραγωνικών απαγορεύσεων ή ακόμα χειρότερα λόγω οικονομικής ανεπάρκειας. Αλλά οι οικονομικές απαιτήσεις του κράτους, των ενοικίων, των τραπεζών και από την άλλη μεριά του κόσμου-πελατών  παραμένουν αυξημένες .

Τι γίνεται λοιπόν με αυτές τις γυναίκες κομμώτριες; Που είναι σύζυγοι και μητέρες, που δουλεύουν ασταμάτητα δωδεκάωρα και δεκαεξάωρα και πολλές φορές και παραπάνω για να προλάβουν μέσα σε 20-30 ημέρες να καλύψουν οικονομικά κενά μηνών; Τι γίνεται μ αυτές τις γυναίκες που το Σάββατο ακόμα και οι Κυριακές τους είναι σαν μια μέρα καθημερινή; Τι γίνεται όταν γυρίζουν στο σπίτι τους κατάκοπες από μια ακόμη εξαντλητική μέρα και βλέπουν πως το παιδί τους κοιμάται, ίσως ακόμη κι ο σύντροφος τους. Ευχαριστούν τον Θεό που είχαν δουλειά που η οικογένεια τους είναι καλά. Αλλά είναι καλά; Θα μπορέσει ποτέ το παιδί μιας κομμώτριας να καταλάβει ότι οι απαιτήσεις που έχει το επάγγελμα της μαμάς του είναι μεγάλες; Ο σύζυγος θα μπορέσει να χαΐδεψει και να φιλήσει τα κουρασμένα χέρια της γυναίκας του και να νιώσει τον πόνο και τον αγώνα της; Ή θα νιώσει μια αποστροφή και θα της προτείνει να τα φτιάξει για να μπορεί να τα βλέπει; Πολλές φορές μένει πίσω ο εαυτός της.

Ergazomenh kommotria3Όταν η πίεση της δουλειάς είναι μεγάλη και όταν πρέπει όλα να περάσουν από τα χέρια της ίδιας κομμώτριας οχι δεν μένει μανικιούρ αλλά χάνεται ολόκληρη η ομορφιά ενός γυναικείου χεριού.

Πολλοί θα πουν ότι είναι επιλογή της που θα δώσει βάρος, ακόμα και το παιδί της θα έρθει η ώρα που θα την κρίνει και ο σύζυγος της θα της επιρρίψει ευθύνες που έλειπε ατελείωτες ώρες.

Όμως μια κομμώτρια και ένας κομμωτής, ιδίως σε περιόδους εορτών δεν έχουν επιλογές. Πρέπει να είναι εκεί. Στρατιώτες να βγάλουν εις πέρας κάθε εργασία. Εάν δεν είναι εκεί δεν θα πληρωθούν. Δεν γίνεται να πεις σε μια κομμώτρια- κομμωτή δούλευε λιγότερο για να έχεις περισσότερο χρόνο. Όχι γιατί η αμοιβή θα είναι λιγότερη, όλοι μας μπορούμε και με τα πολλά και με τα λίγα. Αλλά γιατί η αμοιβή μιας κομμώτριας – κομμωτή είναι ασταθής και αβέβαιη.

Εάν δεν είναι εκεί να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της κάποια στιγμή δεν θα είναι ούτε οι πελάτες για εκείνη. Δυστυχώς πολλές φορές κυριολεκτικά οι Κομμωτές σκίζονται για τους πελάτες τους και ως απάντηση παίρνουν στο τέλος την αδιαφορία τους. Τους αλλάζουν σαν πουκάμισα. Όχι όλοι, κάποιοι, αλλά ποιοι; Μόνο η ιστορία μπορεί να το δείξει αυτό. Οι κομμώτριες – Κομμωτές πρέπει να είναι εκεί στρατιώτες γιατί ακόμα και το μικρό δακτυλάκι να πάθει κάτι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν. Δεν θα τους δώσει κανείς άδεια και δεν θα αποζημιωθούν από πουθενά κυρίως εάν μιλάμε για επιχειρηματία κομμώτρια- κομμωτή.

Ergazomenh kommotria4Οι δύσκολες μέρες έχουν ήδη ξεκινήσει! Κι όταν η δουλειά σε συνεπαίρνει Σύζυγος-μητέρα - κομμώτρια τουλάχιστον φρόντισε για τη ζωή σου!

Διλήμματα κάθε μέρα και κάθε ώρα της ημέρας γεμίζουν το μυαλό μιας γυναίκας -μητέρας -κομμώτριας. Να μειώσει τις ώρες εργασίας να πάει  στο σύζυγο και το παιδί της, αλλά τι θα γίνει ο κόσμος που δεν θα εξυπηρετήσει; Θα πάει αλλού. Εκείνη όμως θα είναι στον άντρα της και στο παιδί της. Χωρίς να έχει υπογράψει συμβόλαιο πως αυτοί οι λίγοι που κράτησε για να εξυπηρετήσει θα την επισκέπτονται εφ όρου ζωής. Όχι γιατί δεν θα κάνει καλά τη δουλειά της αλλά γιατί πάντα αλλάζει κάτι στο τέλος. Είτε είναι η αλλαγή στον εργασιακό χώρο των πελατών της ή στη πόλη που ζουν ή αλλαγή σε κομμωτή έτσι απλά χωρίς λόγο και αιτία σοβαρή.

Η σχέση μεταξύ γυναίκας κομμώτριας και της δουλειάς της είναι λίγο περίεργη πρέπει «η μία να κυνηγάει την άλλη» για να πηγαίνουν τα πράγματα στη δουλειά καλά. Αλλά όταν συμβαίνει αυτό τα πράγματα στο σπίτι συνήθως διαταράσσονται γιατί η δουλειά μιας κομμώτριας είναι πάντα πολύωρη και όσο απλή και να φαίνεται είναι πολύπλοκη.

Πολλές φορές η σύζυγος – μητέρα – επιχειρηματίας κομμώτρια μοιάζει σα να είναι σχοινί που το τραβούν από τις δύο του άκρες. Η μία άκρη είναι η οικογένεια και η άλλη η δουλειά. Κανείς ποτέ δεν ξέρει ποια πλευρά θα σπάσει και ποια θα επικρατήσει. Ένα είναι σίγουρο πως δεν μπορεί ευκολά να ισορροπήσει!

Ergazomenh kommotria5