LOGO1


Πλεξίδα είναι η μέθοδος πλεξίματος των μαλλιών που δημιουργούμε από λωρίδες ή τούφες μαλλιών. Προέρχεται από τη λέξη ‘’ braid ‘’ που σημαίνει πλέκω.

 Pleksides2
Είναι ένα στυλ που έχει εξελιχθεί μέσα από τις διάφορες ηλικίες και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία των μαλλιών. Διαφορετικοί πολιτισμοί παγκοσμίως, έχουν αγαπήσει και αγκαλιάσει τις πλεξίδες, θεωρώντας ότι είναι ένα πολύ συμβολικό μέρος της ταυτότητάς τους.
Η πλεξίδα έκανε την εμφάνισή της στην Αφρική. Οι αφρικάνικες φυλές χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τύπους πλεξίδας, όπου αντιπροσώπευαν διάφορες ομάδες και περιοχές. Ήταν το χαρακτηριστικό της κάθε φυλής και η ταυτότητα ενός ατόμου.
Pleksides3
Στην αρχαία Ελλάδα έπλεκαν τα μαλλιά τους ή μέρη αυτών. Η πιο δημοφιλή πλεξίδα ήταν η πλεξίδα των Καρυάτιδων, όπου τον 19ο αιώνα την ονόμαζαν Ελληνική πλεξίδα.
Τα κορίτσια άφηναν τα μαλλιά τους ξέμπλεκα στους ώμους. Μετά το γάμο τους όμως τα έφτιαχναν κότσο ή στεφάνι από κοτσίδες γύρω από το κεφάλι.
Pleksides4
Στην αρχαία Αίγυπτο οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν περούκες με πλεξίδες.
Οι Αιγύπτιες που δεν φορούσαν περούκες είχαν τα μαλλιά τους ως τους ώμους σε ίσια γραμμή.Τα διακοσμούσαν με κοσμήματα, τα οποία κάλυπταν όλο το κεφάλι ή μέρος αυτού, με κορδέλες κ.ά.
Pleksides5
Αλλά και στην αρχαία Ρώμη οι γυναίκες στα χτενίσματά τους συμπεριλάμβαναν και τις πλεξίδες. Χτένιζαν τα μαλλιά τους σε κότσο με διάφορα πιασίματα και χρησιμοποιούσαν διάφορα διαδήματα για το στολισμό του χτενίσματος, όπως κορδέλες, χρυσά νήματα κ.ά.
Κάποιες Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν πούδρα με την οποία πουδράριζαν τα μαλλιά τους. Η πούδρα ήταν χρώματος χρυσού και αργυρού.
Pleksides6
Στην Αναγέννηση και το Μεσαίωνα, οι διαφορετικοί τύποι πλεξίδας έδειχναν τη κατάσταση μιας γυναίκας. Αυτές που ανήκαν στην ανώτερη τάξη είχαν περίπλοκες πλεξίδες, ενώ οι υπόλοιπες είχαν απλές πλεξίδες.
Χτένιζαν τα μαλλιά τους σε κότσο, σε στεφάνι από πλεξίδες γύρω στο κεφάλι, απλές μακριές κοτσίδες και ελεύθερα.
Χρησιμοποιούσαν διάφορα διαδήματα για το στολισμό του χτενίσματος όπως κορδέλες, χρυσά νήματα και καρφίτσες.
Pleksides7
Η πορεία της πλεξίδας, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με διάφορα στυλ, αλλά και με τον συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων σχεδίων (τύπων) δημιουργούμε εντυπωσιακά χτενίσματα για κάθε περίσταση.
Pleksides8
Υπάρχουν πολλά στυλ πλεξίδας όπως η french braid (γαλλική πλεξίδα), dutch braid (ολλανδική), fishtail (ουρά ψαριού ή ψαροκόκαλο), rope braid (πλεξίδα σχοινί), snake braid (πλεξίδα φίδι), four stand braid (τετράκλωνη), five stand braid (πεντάκλωνη), six stand braid (εξάκλωνη),waterfall (καταρράκτης) κ.ά.
Pleksides9
Ανάλογα με τα προϊόντα, τα εργαλεία (ισιωτική, τοστιέρα κ.ά) και τη τεχνική πλεξίματος που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουμε ως αποτέλεσμα, χτενίσματα με όγκο, χωρίς όγκο, σφιχτά, χαλαρά, ατημέλητα ή με wet look εμφάνιση.

Pleksides10

Pleksides100